Armovací sítě: Klíč k posílení a ochraně betonových konstrukcí

Armovací sítě jsou klíčovým prvkem v moderním stavebnictví, zejména při práci s betonem. Tyto sítě se používají k posílení a stabilizaci betonových konstrukcí, aby odolávaly různým zatížením a napětím, kterým jsou vystaveny během své životnosti. 

V tomto článku se podíváme na to, co armovací sítě jsou, jak se vyrábějí, jejich typy, aplikace a výhody použití.

Co považujeme za armovací sítě?

Armovací sítě jsou vyrobeny z ocelových prutů nebo drátů, které jsou vzájemně spojeny svařováním tak, aby vytvořily síť. Tyto sítě jsou navrženy tak, aby poskytovaly pevnost a tuhost betonovým konstrukcím, jako jsou podlahy, stěny, mosty a silnice. Použití armovacích sítí značně zvyšuje pevnost a trvanlivost betonových konstrukcí, což je nezbytné pro zajištění jejich dlouhodobé spolehlivosti a bezpečnosti.

Slouží k rozložení zatížení a předcházejí vzniku trhlin v betonu, který by jinak byl křehký a náchylný k poškození.

Jak se vyrábějí?

Výroba armovacích sítí, známých též jako kari sítě, začíná výběrem kvalitní oceli, která je následně řezána na požadovanou délku a tvar. 

Dráty nebo pruty jsou pak umístěny ve speciálních strojích, kde jsou svařené dohromady, aby vytvořily pevnou síť. 

Výsledkem tohoto výrobního procesu jsou armovací sítě s vynikajícími vlastnostmi. Tyto sítě vynikají svou pevností, stabilitou a schopností účinně vyztužit betonové konstrukce.

Typy armovacích sítí

Existují různé typy armovacích sítí, které se liší materiálem, velikostí a tvarem mřížky, tloušťkou drátu a metodou spojení. Mezi běžně využívané patří především tyto 2 druhy:

  1. Svařované sítě: Tyto sítě jsou vyrobeny svařováním ocelových prutů nebo drátů v pravidelných intervalech. Jsou velmi pevné a ideální pro použití ve vodorovných konstrukcích, jako jsou podlahy a silnice.
  2. Vázané sítě: Vyrábějí se vázáním drátů dohromady, což poskytuje flexibilitu. Tyto sítě jsou vhodné pro aplikace, kde je potřeba více adaptability, například v zakřivených nebo nepravidelných konstrukcích.

Aplikace

Armovací sítě najdou uplatnění v široké škále stavebních projektů, včetně:

  • Základů a fundamentů
  • Podlah a stropů
  • Silnic a chodníků
  • Mostů a tunelů
  • Nádrží a bazénů
  • Protierozních opatření
  • Drobné stavby (kotce, dřevníky, skleníky)

Výhody použití

Použití armovacích sítí v betonových konstrukcích přináší mnoho výhod:

  • Zvýšení pevnosti a odolnosti: Sítě zvyšují schopnost betonu odolávat napětí a tlaku, což snižuje riziko praskání.
  • Dlouhodobá trvanlivost: Ocelové sítě chrání beton před vnějšími vlivy a prodlužují jeho životnost.
  • Flexibilita: Různé typy sítí umožňují přizpůsobení konkrétním potřebám projektu.
  • Ekonomická efektivita: Použití sítí může snížit potřebu údržby a oprav, což šetří peníze v dlouhodobém horizontu.

Z historie

Historie armovacích sítí sahá do 19. století, kdy se stavitelé a inženýři začali zajímat o zlepšení pevnostních vlastností betonu. Přestože se první experimenty s armovaným betonem objevily již v polovině 19. století, průlom v používání armovacích sítí nastal na konci 19. a začátku 20. století. 

Jedním z prvních, kdo rozpoznal potenciál kombinace oceli a betonu, byl Francouz Joseph Monier, který v roce 1867 získal patent na výrobu železobetonových nádrží a truhlíků. Monierův vynález položil základy moderního používání armovacích sítí v betonových konstrukcích. Následně se technologie rychle rozšířila do celého světa a začala se používat v široké škále stavebních projektů, od mostů a tunelů po výškové budovy a silnice.

V průběhu 20. století se technologie výroby armovacích sítí neustále zdokonalovala. Zlepšovaly se metody svařování a vázání ocelových prutů, což vedlo k vývoji různých typů sítí schopných vyhovět specifickým požadavkům různých stavebních projektů. Současně s tím se rozvíjely i techniky a materiály pro ochranu oceli proti korozi, což značně prodloužilo životnost armovaných betonových konstrukcí.

Armovací sítě jsou nezbytným prvkem v moderním stavebnictví, který zvyšuje pevnost, odolnost a trvanlivost betonových konstrukcí. Díky široké škále typů a aplikací jsou tyto sítě flexibilním řešením pro mnoho stavebních projektů. Jejich použití přináší značné výhody, včetně zvýšení celkové kvality a životnosti konstrukcí.

Přečtěte si:

Správná pokládka kari sítí: Pohlídejte si dodržení 4 základních pravidel

Gabion z kari sítě má mnoho využití. Dá se vyrobit jednoduše i svépomocí

Mini průvodce: Jak správně vybrat kari síť do podlahy

 

© ATREON

 

Vybírejte z různých rozměrů kari sítí

Kari síť s okem 100/100 mm, 2x3 m, průměr 4 mm (KA16) 290,47 Kč Detail
Kari síť s okem 150x150, 2x3 m, průměr 6 mm (KH20) 411,50 Kč Detail
Kari síť s okem 100/100 mm, 2x3 m, průměr 5 mm (KD35) 417,83 Kč Detail