Jak řezat hliníkové profily čistě a přesně

Při řezání hliníkových profilů je důležité dbát na správný výběr nástrojů a postupy, aby byl výsledek čistý a přesný. Hliníkové profily lze řezat na libovolných strojích vybavených speciálními vrtáky, kotouči nebo pilovými listy určenými pro práci s kovy. 

Zde je několik kroků a tipů, jak na to:

1. Výběr správného typu nástroje

Řezání hliníku je stejně snadné, jako řezání dřeva, jen musíte dbát na použití správného pilového kotouče. Pro přesné a čisté řezání hliníkových profilů je nejlepší použít pokosovou pilu s kotoučem určeným pro kovy, ideálně přímo na hliník

Kotouč by měl mít jemné zuby, aby se zabránilo trhání a třepení materiálu. Můžete také použít pásovou pilu nebo ruční pilu s vhodným listem.

2. Použití chladící kapaliny nebo maziva

Při řezání hliníku je vhodné použít chladící kapalinu nebo speciální mazivo. Pomáhá snižovat tření a zabraňuje přehřívání jak materiálu, tak řezného nástroje – přestože při práci s hliníkem není její použití nezbytně nutné. Jejich použití však může výrazně prodloužit životnost vašich nástrojů

3. Správné zajištění materiálu

Před řezáním je důležité pevně upevnit hliníkový profil do svěráku nebo na pracovní stůl tak, aby se zabránilo jeho pohybu během řezání. Zajistíte si tím přesnost řezů i bezpečnost práce.

4. Pomalu a stálou rychlostí

Při řezání postupujte pomalu a udržujte stálou rychlost. Rychlé nebo náhlé pohyby mohou způsobit zlomení zubů na pile nebo poškození hliníkového profilu

POZOR! Při řezání hliníku dbejte zvýšené opatrnosti. Nadměrný tlak nebo příliš rychlý posuv nástroje může v materiálu způsobit vznik nežádoucích bílých trhlin či prasklin. Abyste dosáhli optimálních výsledků a předešli jeho, je nezbytné zvolit vhodné řezné podmínky a postupovat s citem.

5. Nezapomeňte na ochranu očí a rukou

Vždy používejte ochranné brýle a rukavice, abyste zabránili zranění od létajících špon nebo ostrých hran řezaného materiálu.

6. Čištění po řezání

Po dokončení řezu odstraňte veškeré špony a vyhlaďte hrany pilníkem nebo bruskou tak, aby byly hladké a bezpečné na dotek.

Atreon tip 

Při vrtání hliníkových profilů pamatujte na několik zásad, které zajistí hladký a bezproblémový průběh práce. Provádějte vrtání nebo frézování pouze s lehkým tlakem a na nejnižší otáčky – minimalizujete tak riziko poškození materiálu. Pro zvýšení efektivity a prodloužení životnosti používaných nástrojů aplikujte olej ve spreji. 

Použitím správného nástroje a dodržením těchto postupů můžete dosáhnout kvalitních a přesných řezů na hliníkových profilech či pleších v jakékoliv domácí i profi dílně.

 

Přečtěte si: 

Výroba hliníku: Od bauxitu po slitinu s univerzálním použitím

Výroba, zpracování a recyklace hliníku – kovu s unikátními vlastnostmi

Průvodce světem nerezu: Vše, co potřebujete vědět při výběru nerezového materiálu

 

© ATREON

 

Atreon nabízí tyto hliníkové profily

Hliníkový profil L 70x20x2 (EN 6060) 459 Kč Detail
Hliníkový U profil 30x30x30x2 452,16 Kč Detail
Hliníková pásovina 40x6 (EN 6060) 630 Kč Detail