Průvodce světem nerezu: Vše, co potřebujete vědět při výběru nerezového materiálu

Nerezová ocel se využívá nejen pro zvýšenou ochranu proti oxidaci, ale i pro její pevnost či vysoce dekorativní vlastnosti. Dobře se svařuje, obrábí i tvaruje. Vyniká netečností vůči dalším prvkům a díky tomu ovládla zdravotnictví i gastroprovozy – najdete ji doslova všude.

Tam, kde neobstojí ocel s běžným složením, je potřeba využít kombinace s jinými prvky zajišťujícími zvýšenou ochranu proti rychlé degradaci. Zjistěte, jaké druhy nerezové oceli existují a na co při výběru materiálů z nerezu nezapomenout.

Nerezu je několik druhů – liší se podle složení a struktury

Ocel obecně je železný kov s nízkým obsahem uhlíku. Podle dalších příměsí základního kovu pak lze rozlišit celkem 10 tříd ocelí. Mezi nimi jsou i oceli legované chromem, niklem a dalšími legurami nerezové oceli. Snahou výrobců při výrobě takového materiálu je modifikovat původní vlastnosti oceli do podoby, která vyhoví uvažovanému použití – obvykle zvýšenému mechanickému a chemickému namáhání.

Pomineme-li přechodové skupiny, lze nerezové oceli rozdělit na tři základní druhy podle jejich složení a struktury:

  • Feritické oceli mají minimální obsah chromu 12 % a naopak jsou zcela prosty niklu. Vynikají vysokou kujností, limitující je naopak jejich neschopnost zpevňovat působením tepla. Jsou vysoce dekorativní a dlouhodobě odolávají zatížení mořskou vodou.
  • Martenzitické oceli jsou magnetické a až na výjimky speciálních aplikací neobsahují nikl. Vyrábějí se procesem rychlého zchlazení austenitických ocelí. Jsou extrémně pevné, ale naproti tomu je snížena jejich odolnost korozivním prostředím i zhoršena kujnost.
  • Austenitické oceli jsou v praxi nejběžnější nerezy. Obsahují nejméně 18 % chromu, nikl a zároveň velmi malý podíl uhlíku. Pro svou vysokou míru odolnosti proti korozi a snadné údržbě povrchu jsou oblíbené v hygienicky náročných provozech. Dobře se svařují a tvarují.

Rozumíte správně „nerezovému slangu“?

Pak asi víte, co je nerez „potravina“ – austenitická ocel třídy 1.4301 (AISI 304) používaná v gastroprovozech pro její silnou odolnost proti narušení vlhkostí i jedlými kyselinami. Možná máte tedy doma kuchyňský nerezový dřez vyrobený právě z takového materiálu.

A co takový „brus“? Správně! Jde o oblíbenou povrchovou úpravu zejména nerezových plechů. O výsledné struktuře vytvořené broušením vypovídá i číslo uváděné u popisu výrobku. Často je takový plech zároveň opatřen i fólií, aby přepravou nebo dalším zpracováním nepřišel povrch k úhoně.

Při nákupu nerezu je třeba přesně znát jeho využití

Není nerez jako nerez. Pro dodavatele materiálu je proto podstatné vždy vědět přesné budoucí využití nebo způsob zpracování objednávaného zboží. 

  • S plechy je při výběru práce relativně snadná – pokud víte jakou jakost pro svůj účel hledáte, není u nich už tak složité určit technologický postup a vybrat vhodnou tloušťku a výrobní provedení – stejně tak u nerezových profilů.
  • Při nákupu nerez trubek dobře zhodnoťte budoucí zatížení tlakem. Vyhnete se riziku záměny nerezových trubek svařovaných a bezešvých, které může vést k zásadním potížím s těsností takto vytvořených vedení. U tlakových soustav s agresivním médiem je takové podcenění volby materiálu fatální chybou, která může vést k vážným haváriím. 

Rozhodně lze doporučit se před nákupem poradit s odborným prodejcem, který má o jednotlivých vlastnostech a možnostech využití podrobný přehled. V Atreonu vám s výběrem veškerého hutního materiálu včetně nerezu vždy ochotně poradíme.

© ATREON

 

Nejprodávanější v kategorii nerezové materiály

Nerezová plochá ocel 30x3 - stříhaná (1.4301/7) 288,40 Kč Detail
Nerezový jekl 15x15x1 (1.4301/7) 438,78 Kč Detail
Nerezový jekl 80x40x2 (1.4301/7) 2082,68 Kč Detail