Správná pokládka kari sítí: Pohlídejte si dodržení 4 základních pravidel

 pokladka-kari-siti-1

Příprava a realizace pokládky kari sítí na stavebním pozemku jsou klíčovými kroky v procesu výstavby, které vyžadují pečlivé plánování a precizní provedení. Kari sítě, nezbytný prvek pro zajištění pevnosti a stability betonových konstrukcí, musí být uloženy správně a důsledně. 

Způsob armování základových desek domů a typ použitých kari sítí by měl být vždy navrhován statikem či projektantem. Praktické využití následujících „pravidel” tak při armování svépomocí využijete hlavně při betonování chodníků, podlah v garáži či desek určených pro drobné venkovní projekty – skleník, kotec, atp.

1. Rozložení kari sítí

Prvním krokem je rozložení kari sítí přímo na vrstvu zhutněné zeminy či štěrku, která již byla rovnoměrně rozprostřena po celé ploše základů. Armovací kari sítě se kladou do spodní části základové desky (chodníku, podlahy) a musí být pokryty dostatečně tlustou vrstvou betonu.

  • Při ukládání sítí je nutné věnovat pozornost jejich správnému překrývání. Standardní praxe doporučuje, aby se sítě překládaly minimálně přes tři oka (cca 30 cm), což zajišťuje dostatečnou pevnost spojů a celkovou integritu konstrukce.

Pozor! Pokud bude podlaha vystavena velké zátěži, například od nákladního auta, možná bude potřeba použít více vrstev sítí.

2. Přizpůsobení armování základům

 

Dalším důležitým aspektem je přizpůsobení sítí specifickým potřebám základů, což často zahrnuje vyřezávání otvorů.

  • K tomuto účelu se obvykle používá okružní pila, která umožňuje precizní a čisté řezy, jež jsou nezbytné pro bezproblémové vedení instalací skrze betonovou konstrukci, případně pákové kleště.

Nezapomeňte na to, že sítě by neměly být v kontaktu se stranami formy/bednění – mezi nimi by měla být mezera alespoň 20 mm.

3. Vypodložení kari sítí

Po dokončení ukládání a případném upravení kari sítí přichází na řadu jejich podložení distančníky. Tento krok je fundamentální pro zajištění, že sítě nebudou v žádném bodě ležet přímo na zhutněné zemině/štěrku. 

  • Pro tento účel lze použít speciálně vyrobené kovové či plastové distančníky nebo alternativní materiály, jako jsou kousky nalámaných tvárnic či kameny.

Je důležité, aby byly distančníky rozmístěny rovnoměrně po celé ploše základů, což zajišťuje konzistentní podporu pro kari sítě a tím i rovnoměrné rozložení zátěže v celé konstrukci.

4. Provázání armování

 pokladka-kari-siti-2

Posledním, avšak neméně důležitým krokem je vzájemné provázání kari sítí pomocí vázacího drátu. Tato operace vyžaduje pečlivost a důslednost, neboť pevné a precizní svázání sítí zabraňuje jejich pohybu během vylévání betonu a zajišťuje, že se nebudou při práci posouvat nebo deformovat. 

  • Během vázání průběžně kontrolujte, zda sítě nepřesahují nad úroveň základů, a případně upravte výšku distančníků, aby byla zachována správná výška a rovnost celé konstrukce.

Když je vše připraveno, můžete začít betonovat. Sítě v betonu fungují správně jen, když jsou úplně pokryté betonem.

Výše uvedené postupy představují základní kroky pro správné uložení kari sítí v základech, které jsou nezbytné pro zajištění dlouhodobé stability a bezpečnosti stavebních projektů. Důsledné provedení těchto kroků je základem kvalitní a trvalé konstrukce. 

 

© ATREON

 

Vybírejte z naší nabídky kari sítí

Kari síť s okem 100/100 mm, 2x3 m, průměr 4 mm (KA16) 290,47 Kč Detail
Kari síť s okem 150/150 mm, 2x3 m, průměr 4 mm (KA17) 194,72 Kč Detail
Kari síť 100x100 6 mm, 2x3 m (KH30) 602,33 Kč Detail