Ocelová pásovina do zahrady: Nenápadný, ale užitečný pomocník, který šetří čas při údržbě trávníku i záhonů

Péče o zahradu je časově i fyzická náročná a pokud na začátku podceníme některé detaily, může se i prodražit. V dnešní době existují způsoby, jak udržet trávník, záhony i cesty upravené a na svém místě bez zbytečné námahy. Slouží k tomu mimo jiné i ocelová pásovina (plochá ocel) která v porovnání s ostatními materiály nabízí dlouhou životnost, šetrnost a nenápadný vzhled.

Obsah:

  1. Zakládání nového trávníku
  2. Snadnější údržba zahrady
  3. Dlouhá životnost
  4. Téměř neviditelné ohraničení
  5. Výhody oceli oproti plastu a betonu
  6. Pozor na rozměry
  7. Jak na správnou instalaci?

Zakládání nového trávníku

Pokud se rozhodnete pro nový trávník, bez obrub se neobejdete. Už během jednoho roku se totiž začne rozrůstat do všech stran, ztratí pravidelný tvar a bude velmi náročné ho udržet na svém místě.

Pokud již  na začátku použijete k ohraničení ocelovou pásovinu, získá pevnou formu a nebude prorůstat do okolí. Jen myslete na to, že na rozdíl od jiných ocelových obrub nebo hliníkových lišt, je lepší pásovinu instalovat už při zakládání zahrady.

Jednodušší údržba zahrady

Podobná pravidla neplatí pouze pro trávník. Pásovinu doporučujeme vkládat i mezi výsadbu a okolní porost nebo záhony a chodníky. Možností je ji pokládat jak do roviny tak do oblouků, a dát tak vaší zahradě jasné tvary

Mezi hlavní benefity patří úspora času a energie, kterou byste jinak museli vynaložit na složité obrývání nebo používání chemických prostředků, které neprospívají životnímu prostředí ani vaší peněžence.

Téměř neviditelné ohraničení 

Kromě záhonů, trávníků a cest se plochá ocel používá také k oddělení bazénu nebo terasy od dalších povrchů. Pokud ji správně umístíte nebo i lehce zapustíte do země, horní části obruby si nikdo ani nevšimne. Přesto bude plnit svou funkci na sto procent.

Dlouhá životnost

Pokud je ocelová pásovina do zahrady správně uložená, měla by vydržet minimálně 20 let. Stejně tak jsou ocelové obruby (obrubník) odolné proti slunečnímu záření, mrazu nebo pojezdu sekačky. 

Výhody oceli oproti plastu a betonu

V porovnání s plastovými obrubami je ocelová pásovina do zahrady mnohem odolnější a má delší životnost. Navíc vypadá lépe a vyhovuje i lidem, kteří chtějí zahradu bez plastu a snaží se o maximální šetrnost k planetě. 

  • Cenový rozdíl přitom dnes není již tak velký. Pokud nepoužijete levný lem z měkkého plastu, ale recyklovaný polypropylen, zaplatíte v obou případech podobnou částku.

U betonových nebo kamenných obrub hodně záleží na vzhledu okolí. Lépe vyniknou spíš v moderních městských zahradách než v přírodním prostředí. 

  • V každém případě jsou  poměrně výrazné a nemusí tak vyhovovat každému. Navíc se v letních vedrech hodně rozpalují a mohou poškozovat okolní trávník.
  • K jejich výhodám ale patří vysoká odolnost, určitě je tedy vybírejte v případě, že budou přes obrubník projíždět auta.

Pozor na rozměry

Na výběr máte plochou ocel různých tlouštěk. Podle čeho tedy konkrétně vybírat? Pro oddělení záhonu a trávníku vám bude stačit tloušťka 3 milimetry

Jestli má mít ale pásovina i nosnou funkci, raději sáhněte po silnější variantě plechu. Při tvorbě chodníčků a pojezdových ploch se doporučuje 6 až 8 milimetrů

  • Zde platí pravidlo, že čím silnější pás je, tím více za něj zaplatíte. Zvažte tedy, jak silné pásy skutečně potřebujete. Navíc můžete použít i pásy s různou výškou – ale podle odborníků stačí i standardních 10 centimetrů.

Správná instalace je základ

Nejčastějším způsobem je usazení pásoviny svařováním jednotlivých kusů do potřebné délky, což může být svépomocí náročnější. Pokud nejste šikovný kutil, požádejte o pomoc profesionály, nebo využijte hliníkové lišty, případně ocelovou samofixační obrubu, se kterou se manipuluje snadněji. 

Pokud s ohledem na vizuál i výslednou nižší cenu zvolíte klasickou ocelovou pásovinu, do země zatlučte roxory, pásy vyrovnejte pomocí laserového zaměřovače a přivařte je k roxorům. Jen pozor na to, aby se pásy nevlnily, protože samy o sobě mohou být lehce zvlněné už z výroby. Je možné k nim v tomto případě přivařit další kousek ocele nebo je částečně/bodově zabetonovat.

© ATREON

 

Vybírejte z ocelové pásoviny vhodné na výrobu obrubníku

Plochá ocel 20x3 95,17 Kč Detail
Plochá ocel 20x6 164,10 Kč Detail
Plochá ocel 30x8 313,80 Kč Detail