Poznejte 5 TOP výhod moderních pergol z hliníkových profilů

Když se řekne pergola, mnoho jedinců si pravděpodobně představí tradiční dřevěnou konstrukci nacházející se v zahradách.  Stále více lidí ale dává přednost konstrukci z hliníkových profilů, která spojuje funkčnost a komfort, přitom působí elegantně a je téměř bezúdržbová. Výhody použití hliníkových profilů pro pergoly však přesahují i tyto atributy.

Obsah:

  1. Moderní design hliníkových profilů
  2. Barvy snadno sladíte s exteriérem
  3. Maximální variabilita
  4. Různé typy zastřešení pergol
  5. Oceníte minimální údržbu a dlouhou životnost

Moderní design hliníkových profilů

Pokud jste se rozhodli pro zahradu v moderním stylu a chcete pergolu co nejlépe propojit s domem, hliníkové profily jsou ideálním řešením. Velmi dobře ale poslouží i v případě volně stojícího přístřešku. 

Záleží na jeho plánovaném využití, jichž je celá řada – od letního posezení a “garden office”,  přes zastřešení bazénu, až po garáž na auto. Podle toho si pak vyberete klasický, elegantní nebo například industriální vzhled, který se bude ideálně vyhovovat vaší konkrétní představě.

Barvy snadno sladíte s exteriérem 

Hliníkové profily na pergolu rozhodně nemusí být jen antracitové nebo bílé. Je možno je nabarvit do požadovaného odstínu, který sladíte s exteriérem domu i zbytkem zahrady nebo terasy. 

Potřebovat k tomu budete speciální práškové barvy, které dlouho vydrží a odolají i náročným povětrnostním podmínkám.

Maximální variabilita

Další výhodou je, že pergolu s hliníkovou konstrukcí snadno zastřešíte a bez problému k ní přidáte i boční stěny, které vás ochrání před větrem a deštěm – a zároveň zajistí i potřebné soukromí. 

Oproti dřevu tedy zaručuje větší variabilitu a v porovnání s nerezovou ocelí je zase cenově dostupnější a také lehčí. Přesto má dostatečně vysokou nosnost.

Různé typy zastřešení a zastínění pergol

Využít můžete celé řady možností i v případě zastřešení. Kromě sklolaminátu v čiré i mléčné variantě se používají také asfaltové šindele, plexisklo nebo různé druhy polykarbonátu. Naopak nejlevnějším krytinám z plechu a PVC byste se měli raději vyhnout. Alternativou zastřešení je pouhé zastínění – například látkové , z bambusových rohoží či z dřevěných profilů.

Oblíbený je sklolaminát, který se vyrábí ze skelných vláken a pryskyřice. Díky tomu příjemně rozptýlí dopadající světlo. Zároveň je lehký a na konstrukci ho snadno namontujete. Prodává se ale pouze ve formě vlny a nemá tak dlouhou životnost jako jiné materiály, už během 5 let totiž ztratí přibližně 30 % průhlednosti.

Dlouhé desítky let vám naopak vydrží zastřešení z asfaltových šindelů. Narozdíl od jiných krytin  ale musíte počítat s poměrně velkou počáteční investicí. A pokud vás ani to neodradí, myslete také na složitou instalaci.

Vysokou propustností světla a skvělou cenou se může pochlubit plexisklo, které vás potěší i jednoduchou údržbou. Je však důležité poznamenat, že může prasknout při vysokých teplotách a postrádá stejnou úroveň tepelné odolnosti. Proto je správná instalace nanejvýš důležitá pro zajištění jeho dlouhé životnosti a odolnosti.

Dutinkový polykarbonát se dá sehnat za skvělé ceny, zároveň je lehký a chrání proti UV záření. V parném létě pod ním ale může být nepříjemné horko. Doporučujeme tedy vybrat verzi se strukturou, která dopadající sluneční paprsky rozptýlí. Jeho montáž je ale náročnější stejně jako čištění a celková údržba. Nabízí se tedy alternativa v podobně plného polykarbonátu, který se navíc lépe čistí, je odolnější a při rozbití se neroztříští na kousky. Nepotěší vás ale cenou ani termoizolačními vlastnostmi. 

Zcela nevhodné jsou pak PVC desky nebo levné plechové krytiny, které představují pouze dočasné řešení. Oba materiály jsou  náchylné k poškození a na slunci se velmi rychle rozpálí.

Pokud nechcete pergolu plně zakrýt krytinou, doporučujeme na ni aplikovat zastiňující prvky. Velmi oblíbené a esteticky efektní jsou ty z odolných látek, z bambusových rohoží či různých dřevěných profilů.

Oceníte minimální údržbu a dlouhou životnost

O pergolu z kvalitních hliníkových profilů se téměř nemusíte starat. Na rozdíl od dřeva není nutné ji každoročně natírat, přesto odolá i vysokým výkyvům teplot, působení vlhkosti nebo slunečního záření. Navíc má velmi dlouhou životnost.

Snad jen v horských oblastech, kde očekáváte extrémní mrazy a velké zatížení v podobě sněhu, je vhodnější ocelová pergola s kvalitní povrchovou úpravou, která má vyšší nosnost.


© ATREON

 

Vybírejte z hliníkových profilů vhodných na výrobu pergol

Hliníkový profil L 50x50x3 (EN 6060) 765 Kč Detail
Hliníkový jekl 40x40x3 (EN 6060) 1118,88 Kč Detail
Hliníkový U profil 35x35x35x2 524,51 Kč Detail