Výběr správné krytiny na dřevník: Ochrana a styl v jednom

Dřevník je nepostradatelnou součástí mnoha zahrad a venkovních prostor. Chrání zásoby dřeva před nepříznivými vlivy počasí a udržuje je suché a připravené k použití. Aby však dřevník plnil svou funkci co nejlépe, je důležité vybrat odpovídající krytinu. 

V tomto článku se zaměříme na různé možnosti krytin pro dřevníky a jejich výhody. S vhodnou krytinou bude váš dřevník nejen funkční, ale také stylovou součástí vaší zahrady.

Asfaltové šindele: Klasika s moderním vzhledem 

Asfaltové šindele jsou tradiční a oblíbenou volbou pro zastřešení dřevníků. Jejich hlavní výhodou je snadná instalace a cenová dostupnost

Moderní šindele nabízejí širokou škálu barev a vzorů, takže lze snadno sladit krytinu dřevníku s ostatními prvky zahrady. Poskytují spolehlivou ochranu před deštěm a sněhem a mají dlouhou životnost.

Plechová krytina: Odolnost a styl v jednom 

Plechová krytina je další oblíbenou volbou pro dřevníky. Vyniká svou odolností vůči povětrnostním vlivům a dlouhou životností

Je k dispozici v různých barvách a povrchových úpravách, od klasických jednobarevných, až po moderní imitace střešních tašek. Lehká, snadno se instaluje a vyžaduje minimální údržbu.

Bitumenové pásy: Spolehlivá hydroizolace 

Bitumenové pásy představují účinnou ochranu před vodou a vlhkostí. Jsou ideální volbou pro dřevníky v oblastech s vysokými srážkami. 

Snadno se aplikují a poskytují bezešvou hydroizolační vrstvu. Lze je kombinovat s dalšími typy krytin, jako jsou asfaltové šindele nebo plechové krytiny.

Střešní tašky: Estetika a funkčnost 

Pokud hledáte krytinu, která dodá vašemu dřevníku tradiční a estetický vzhled, střešní tašky jsou skvělou volbou. Keramické nebo betonové tašky jsou odolné, trvanlivé a mají dlouhou životnost

Poskytují výbornou ochranu před povětrnostními vlivy a zároveň dodávají dřevníku charakteristický styl. Nevýhodou může být vyšší hmotnost a náročnější instalace ve srovnání s jinými typy krytin.

Zelená střecha: Ekologické a atraktivní řešení 

Pro ty, kteří chtějí svůj dřevník ozvláštnit a přispět k ekologii, je zelená střecha zajímavou volbou. Zelená střecha je pokryta vegetační vrstvou, která pomáhá regulovat teplotu uvnitř dřevníku a zlepšuje kvalitu ovzduší

Zároveň přináší do zahrady jedinečný estetický prvek. Je však třeba počítat s tím, že zelená střecha vyžaduje pečlivé plánování a pravidelnou údržbu – ale výsledný efekt stojí za to.

 

Při výběru krytiny na dřevník je důležité zvážit několik faktorů, jako jsou klimatické podmínky, požadavky na údržbu a estetické preference. Ať už zvolíte klasické asfaltové šindele, moderní plechovou krytinu, nebo netradiční zelenou střechu, správná volba krytiny ochrání váš dřevník a prodlouží jeho životnost. 

 

Přečtěte si:

Jak správně pracovat s trapézovými plechy: Pokládání, řezání, šroubování

Jak vyrobit dřevník z kari sítě. Snadno, rychle, svépomocí + videonávod

Jak na výrobu či opravu sedačky z jeklu? Pusťte se s námi do originálního projektu

 

© ATREON