Trapézové plechy jsou ekonomické, efektivní i estetické. Kde všude je lze použít?

Trapézové plechy jsou díky své flexibilitě, odolnosti a estetickému provedení vyhledávaným materiálem nejen pro profesionály v oblasti stavebnictví, kteří hledají kvalitní a dlouhodobě udržitelné řešení pro své projekty.

Trapézový profil se používá pro zvýšení pevnosti a rigiditu plechu, což umožňuje jeho použití na širokou škálu aplikací. Ať už potřebujete materiál na střechu, stěnu nebo plot, trapézový plech je vždy skvělou volbou.

Obsah:

Tvar pro náročné stavební aplikace

Plochý kus papíru můžete snadno prohnout nebo přetrhnout. Ale pokud tento papír přehnete do tvaru písmene "V" nebo "W", stává se hned pevnější a odolnější. A právě to je kouzlo trapézových plechů. Jejich tvar jim dává sílu a odolnost, což je dělá ideální pro použití v náročných stavebních aplikacích.

Výrobní proces trapézových plechů se uskutečňuje pomocí metody studeného tvarování. Proces profilace trapézových segmentů je zajištěn s využitím špičkových tvarovacích linek, které zaručují vynikající přesnost a kvalitu. 

Proč používat trapézové plechy

  • Dokáží odolat tvrdým povětrnostním podmínkám
  • Jsou odolné vůči ohni
  • Mají dobrou akustickou izolaci
  • Jsou ekonomicky efektivní
  • Snadno se instalují

Trapézové plechy se špičkovou povrchovou úpravou

V Atreonu sortimentu hutních materiálů najdete samozřejmě i trapézové plechy. Jsou dostupné se špičkovými povrchovými úpravami ZM Evolution a AlZn. Tyto technologie reprezentují inovativní přístupy k ochraně materiálů před korozí a zajišťují tak jejich dlouhodobou odolnost a funkčnost.

  • ZM Evolution je špičková alternativa k tradičnímu žárovému zinkování s hmotností 225g/m2. Tato pokročilá povrchová úprava je založena na osvědčeném procesu žárového zinkování, ale využívá unikátní slitinu zinku, hliníku a hořčíku. Synergie těchto tří prvků zajišťuje výjimečnou ochranu: zinek poskytuje efektivní katodickou ochranu, zatímco hořčík a hliník formují extrémně stabilní a odolnou ochrannou vrstvu. Díky této inovaci dochází k výraznému snížení rychlosti korozního poškození – až o 300 % ve srovnání se standardním zinkovým povlakem.
  • AlZn je vysoce účinná povrchová úprava, která kombinuje zinek, hliník a křemík pro zvýšenou korozní odolnost. V porovnání s běžným pozinkováním nabízí AlZn lepší ochranu a po oxidaci není nutné aplikovat další nátěr, což přináší úsporu času a zdrojů. Tato úprava je ideální pro aplikace, kde není vyžadována specifická barevnost.

Aplikace trapézových plechů jsou skutečně široké

 

Trapézové plechy jsou multifunkčním řešení pro moderní stavebnictví. Představují univerzální stavební materiál, který nachází široké uplatnění v oblasti zastřešení různých typů objektů – od rodinných domů, přes garáže až po průmyslové stavby. 

Díky své pevnosti a nosnosti se staly základním konstrukčním prvkem, obzvláště v případě velkoplošných střešních krytin, kde se uplatňují plechy s vysokým profilem. Jsou ideální pro střechy s minimálním sklonem 5 stupňů.

Jejich použití se rozšiřuje i mimo tradiční stavebnictví

  • Konstrukce střešních plášťů, kde slouží jako krytina i nosný konstrukční prvek.
  • Realizace obvodových plášťů pro interiérové i exteriérové aplikace.
  • Výroba kontejnerů a dalších prvků ve strojírenství.
  • Implementace jako prvek pro ztracené bednění a opláštění fasád.
  • Stavby v průmyslovém, hospodářském a zemědělském sektoru.
  • Konstrukce obchodních center, sportovních areálů, skladovacích prostor, plotů, zahradních domků, teras, přístřešků a garáží.

Odolné materiály chrání další vrstvy zvyšující životnost i estetiku

Trapézové plechy se vyrábějí z různých materiálů, ale nejčastěji se setkáváme s ocelí, hliníkem nebo nerezovou ocelí. Každý z těchto materiálů nabízí jedinečné vlastnosti, které mohou být využity v různých situacích. 

Standardně jsou trapézové plechy chráněny žárově nanášenou vrstvou zinku či aluzinku, což zajišťuje jejich dlouhou životnost a odolnost vůči korozním vlivům.

  • Ocelové trapézové plechy jsou obzvláště oblíbené díky své vysoké pevnosti a odolnosti, zatímco hliníkové plechy jsou lehké a nekorodují.
  • Kromě toho je možné plechy opatřit různými typy lakovaných povrchových úprav, které nejenže zvyšují estetický vzhled, ale také přispívají k ochraně materiálu. Tato variabilita umožňuje využití trapézových plechů v mnoha architektonických aplikacích, včetně střech, fasád a interiérů.
  • Některé varianty plechů mohou být vybaveny antikondenzačními úpravami nebo perforací, která je ideální pro projekty vyžadující specifické akustické vlastnosti.

Můžete si představit trapézové plechy jako vojáky na bitevním poli stavebnictví. Jsou neuvěřitelně odolní, flexibilní a připravení čelit různým výzvám. Lze je "vybavit" různými povrchovými úpravami, jako je například barvení nebo galvanizace, aby byly ještě odolnější a lépe vypadaly.

Atreon tipy

Jak správně řezat trapézový plech?

Pro přesné a efektivní řezání trapézového plechu doporučujeme použít elektrické vibrační nůžky, známé také jako nibbler, nebo kvalitní ruční nůžky vhodné pro tento typ materiálu. V případě, že provádíte řez za studena, můžete se spolehnout na to, že pozinkovaná ochranná vrstva se rozšíří i na nově vzniklou řeznou hranu, což zajišťuje zachování antikorozní ochrany plechu.

Jak správně montovat trapézový plech?

Při montáži trapézového plechu je možné postupovat tak, že plechy budou uspořádány svisle či vodorovně podle konkrétních požadavků stavby. Je důležité, aby každý plech byl pevně upevněn podél celé své délky v místech nejbližších překrytí a následně i na opačné straně. Před pokládkou dalšího plechu se ujistěte, že každý prvek je řádně a pevně ukotven, aby nedocházelo k posunu během dalších fází montáže.

Závěrem bychom měli zmínit, že i trapézové plechy mají své nevýhody. Jsou poměrně hlučné při dešti a mohou být náchylné ke kondenzaci vodní páry z interiéru, pokud nejsou správně izolovány. Je tedy důležité před jejich použitím zvážit všechny faktory a zvolit vhodné stavební řešení.

© Atreon

 

Nejprodávanější v kategorii trapézové plechy

Trapézový plech TR20/137,5 ZM Evolution, tloušťka 0,60 mm, šířka 1100 mm, délka 4 m 1522,50 Kč Detail
Trapézový plech TR40/160 AlZn, tloušťka 0,63 mm, šířka 960 mm, délka 6 m 2946,30 Kč Detail
Trapézový plech TR40/160 ZM Evolution, tloušťka 0,60 mm, šířka 960 mm, délka 6 m 2588,92 Kč Detail