Izolace zdiva pomocí nerezových plechů. Do jaké zdi a jak je správně aplikovat?

Pokud chcete zajistit dodatečné vysušení zdiva, které vydrží desítky let, máte v zásadě dvě možnosti. Buď využijete izolaci zdiva vlnité nerezové plechy, nebo zvolíte chemickou injektáž. V tomto článku zjistíte, jak postupovat v rámci sanace pomocí nerezových plechů, i to, jakou má výsledek životnost. 

Technologie narážení nerezových plechů

Tato technologie se někdy nazývá i HW systém podle rakouské firmy Häbock und Weintierl, která ji vyvinula. Důležité je, že musí odpovídat normě ČSN 730610 pro izolace zdiva a vždy využívá vysoce ušlechtilou nerezovou ocel s legováním (zvlněním) pro výjimečnou tuhost. 

  • Zpravidla jde o chrom-nikl ocelové nebo molybden ocelové plechy, které mají na delších stranách ohyby (takzvané zámky), a tak zajišťují co nejlepší propojení.

Přípravné práce při izolaci zdiva nerez plechy

Nejprve je potřeba zkontrolovat veškeré technologické rozvody ve zdivu včetně elektřiny, vody, kanalizace a případně i plynu. Výkopové práce v některých případech nutné nejsou, ale osekání ložné spáry zdiva se nevyhnete, minimálně z jedné strany

Potom nezapomeňte připravit pneumatický zatloukací stroj, se kterým budete pracovat. Především si ověřte dostatek olejové náplně a promažte úderník. Nakonec upravte okolní terén pro jeho bezproblémový pojezd a můžete začít.

Jak na správnou aplikaci?

Pokud měníte i podlahu, je ideální umístit nerezové plechy do podkladních betonů a myslete na to, že musí být o 5 až 7 cm delší než obvykle. Jen tak totiž zajistí snadné napojení vodorovných izolací podlah. 

V opačném případě se plechy aplikují do první ložné spáry nad podlahou a pro jejich vrážení se používá zmiňovaný zatloukací stroj, který je poháněný elektrickým, benzínovým nebo naftovým kompresorem. Frekvence úderů je přibližně 1300 za minutu. 

Aplikace plechů probíhá postupně a je nutné, aby byly těsně vedle sebe a na okrajích se lehce překrývaly (přes dvě nebo tři vlny, což odpovídá 2 až 5 cm). V rozích se musí překrývat více (minimálně o 8 cm). 

Úprava plechových desek

Úprava desek se provádí ruční frézou s kotoučem pro řezání nerezu. Jakmile nerez plechy do zdiva úspěšně aplikujete, je nutné ještě očistit hrany na místech, kde byly nasazeny na strojní zařízení a použít antikorozní zinkový sprej. 

Nakonec myslete i na propojení svislé a vodorovné izolace. K tomu slouží živičná vrstva, kterou natavíte na plechy pomocí hořáku. Zeď je možné ihned omítnout, ale pouze sanační omítkou.

Metoda je vhodná pro následující druhy zdiva:

  • cihlové zdivo
  • kamenné a smíšené zdi s průběžnou spárou
  • pískovcové a opukové zdi i bez spáry
  • i další typy nekompaktního nebo sypkého zdiva 

Výhody a technická omezení izolace nerezem

Dobrou zprávou je, že můžete tuto metodu využít horizontálně i vertikálně a vždy má jen minimální nároky na prostor. Stačí vám 100 cm a jen z jedné strany. Přesto můžete pracovat rychle a efektivně a za den zvládnete desítky metrů čtverečních. 

Při správném postupu nedochází k porušení statiky budovy a pokud plechy narážíte do podlah, nemá činnost vliv ani na interiér budovy. 

V neposlední řadě je technologie vhodná i do přezdívaného a rozvolněného zdiva. A nesmíme zapomenout zmínit ani to, že jde o velmi kvalitní technologii s dlouhodobým účinkem, která má životnost 90 až 140 let.

 

© Atreon

 

Jaké nerezové plechy ideálně použít do zdiva?

Nerezový plech (1.4016 - 2B) 1x2 m, tloušťka 0,6 mm 895,87 Kč Detail
Nerezový plech (1.4301/7 - 2B) 1,25x2,5 m, tloušťka 1 mm 3373,25 Kč Detail
Nerezový plech (1.4301/7 - 2B) 1x2 m, tloušťka 2 mm 4218,88 Kč Detail