Moderní schodiště z oceli: s minimální údržbou vydrží po generace

Ocelové schodiště má celou řadu výhod. Nejen, že dlouho vydrží, ale je i odolné a nabízí mnoho typových a designových variací. Navíc se hodí jak do moderních a klasických interiérů, pro venkovní použití, tak i do průmyslových objektů – a vyžaduje jen minimální údržbu. Stačí vybrat správný typ a kromě designu se zaměřit i na bezpečnost, povrchovou úpravu a kvalitní zábradlí.

Interiér versus exteriér

Kovové schody se tradičně používaly hlavně v exteriéru nebo v průmyslových objektech, protože dobře odolají náročným povětrnostním podmínkám i častému používání – a v některých případech také vysokému stupni zatížení. 

Postupně se ale posunuly i dovnitř budov, a to zejména ve spojení se dřevem nebo sklem, tedy materiály, které je zjemní a dodají jim elegantnější vzhled. Mnohdy se tedy z oceli vyrábí pouze konstrukce schodů, kdežto stupnice jsou ze dřeva. 

Typy ocelových schodišť

Schodiště z oceli nebo hliníku může mít mnoho podob. Záleží na velikosti i vzhledu celého prostoru a také na tom, jestli se má stát dominantním prvkem nebo spíše nenápadným doplňkem. 

Můžete se rozhodovat mezi lehkostí a minimalismem v neutrálních barvách nebo robustními schody v kontrastních tónech, kterých si všimne opravdu každý. Ocelové schodiště si můžete zkrátka nechat vyrobit přesně na míru konkrétnímu prostoru.

Modulové (segmentové)

Pokud schodiště tvoří jednotlivé díly, nazývá se jako segmentové nebo modulové. Jeho výhody spočívají hlavně ve variabilitě a dokonalém přizpůsobení se okolnímu prostoru. Vybírat můžete z přímého i lomeného provedení, nebo dokonce ze schodišť ve tvaru U. A zároveň nejste omezeni barevnou kombinací nebo konstrukční výškou, pokud je tedy v souladu s bezpečnostními normami. 

Točité

Velmi efektně vypadá také točité schodiště, které se schová i do malých prostor, ale zároveň na sebe dokáže upozornit uprostřed areálu, haly nebo chodby. Pokud je vyrobené z kovu, tvoří ho zpravidla středový sloup a zakroužené schodnice. Uvnitř jsou ale oblíbené  i kombinace se dřevem nebo sklem. Jen pozor na větší výrobní nároky spojené s vyšší cenou.

Bočnicové

Do menších domů nebo loftů se skvěle hodí moderní schodiště s bočnicemi, které do interiéru krásně zapadne a nezabere mnoho místa. Nášlapné plochy mohou být jak ze dřeva, tak z nerezu či hliníku. A velmi praktické je u bočnicového ocelového schodiště to, že snese i strmější provedení a přesto se dá pohodlně využívat.

Třmenové

Další možností jsou třmenové ocelové schody, kdy nášlapy z jedné strany připojíte přímo ke stěně. Spojované jsou pak pomocí třmenů a sloupků zábradlí. Celek tak působí vzdušně a stylově. Tento typ schodiště z oceli se hodí hlavně do moderních interiérů.

Povrchová úprava pro vysokou odolnost a dokonalý vzhled

Vnitřní ocelové schodiště se zpravidla upravuje lakováním, aby dobře vypadalo a zároveň se na něm neusazovaly nečistoty. Lze ho natřít, ideálně práškovat, jakoukoliv libovolnou barvou.

Do exteriéru je vhodnější ošetření žárovým zinkováním nebo vypalovacími laky, které účinně chrání před působením UV záření, změnami teplot i náročnými povětrnostními podmínkami. 

  • Nášlapné plochy venkovních schodišť je zároveň nutné opatřit protiskluzovými prvky. Jde zejména o speciální fólie, lišty nebo hrany.

Co říkají předpisy?

Pamatujte na to, že každé ocelové schodiště musí splňovat technické požadavky, které stanovuje norma ČSN ISO 6707–1 (730000). Ta definuje jednotlivé prvky, tedy například schodišťové stupně či jejich spojnice (schodišťová ramena) a dále i nosné součásti, jako jsou schodnice nebo nosné sloupy. 

Dále určuje rozměry schodiště, výšku stupňů a také zábradlí. A samozřejmě zohledňuje i pravidla požární bezpečnosti, mechanickou odolnost nebo stabilitu schodiště. 

Zábradlí jako bezpečností i designový prvek

Podle zákonných norem je nutné zábradlí na schodiště instalovat vždy, když je více než třístupňové. Ve většině případů se mu tedy nevyhnete. 

Podle čeho vybírat? Platí zde podobná pravidla jako pro schodiště, do exteriéru se doporučuje ocel, která je odolná a má dlouhou životnost, kdežto v interiéru krásně vypadá dřevo, které místnost příjemně zútulní. 

A vzdávat se nemusíte ani efektního skla nebo kombinace oceli s těmito materiály. Jen nezapomeňte dodržet předepsanou výšku, která závisí na velikosti volného prostoru vedle schodiště – legislativní normy jsou stanoveny i pro tyčové a skleněné výplně a další prvky. 

Jednoduchá údržba a dlouhotrvající odolnost

Ocelová schodiště vás potěší nejen vysokou a dlouhotrvající odolností vůči opotřebení a povětrnostním vlivům, tak snadným mytím a čištěním

  • Doma si vystačíte s běžnými úklidových prostředky – mopem a šetrným detergentem, na zahradě můžete využít i vysokotlaký čistič (vapku). 
  • Pískování nebo čištění vodní párou či suchým ledem vyžadují pouze výrazně znečištěné schody v průmyslových podnicích a výrobních halách.

Jednou z mála negativních vlastností ocelového schodiště je nízká odolnost proti požáru. A pokud nejsou provedeny příslušné povrchové úpravy, může být kluzké a hlučné. Tomu se ale snadno vyhnete díky protiskluzovým lištám či fóliím a za pomoci tlumícím obkladů. 

© Atreon