Interiérové zábradlí na schodiště: Jak a podle čeho ho vybrat

Interiérové zábradlí na schodiště je nejen praktickým prvkem, který zvyšuje bezpečnost domácnosti, ale může také výrazně ovlivnit estetický dojem z interiéru. 

Ať už rekonstruujete staré schodiště nebo plánujete novostavbu, výběr správného zábradlí by měl být pečlivě zvážen. Zde jsou klíčové parametry a tipy, které byste měli zvážit při výběru interiérového zábradlí na schodiště.

1. Bezpečnost

Bezpečnost je nejdůležitějším aspektem při výběru zábradlí. Mělo by být dostatečně vysoké a pevné, aby zabránilo pádu – zejména v domácnostech s malými dětmi nebo staršími lidmi. 

  • Standardně by výška zábradlí měla být nejméně 90 cm nad stupni schodiště.

2. Materiál zábradlí

Materiál zábradlí má velký vliv nejen na vzhled, ale i na jeho funkčnost a odolnost. Mezi nejpopulárnější materiály patří:

  • Dřevo: Přináší do interiéru teplý a přírodní vzhled. Je vhodné pro většinu stylů od klasických po moderní. Je třeba vzít v úvahu, že dřevo vyžaduje pravidelnou údržbu, aby si zachovalo svůj vzhled a odolnost.
  • Sklo: Skleněné zábradlí dodává prostoru vzdušnost a pocit volnosti. Je ideální pro minimalistické a moderní interiéry. Vyžaduje častější čištění, ale je velmi odolné proti poškození.
  • Kov: Kovové zábradlí je oblíbené pro svou pevnost a variabilitu tvarů. Hodí se zejména do moderních a industriálních interiérů. Může být vyrobeno z různých kovů, včetně nerezové oceli, která je odolná vůči korozi.

3. Na designu záleží

Design zábradlí by měl harmonizovat s celkovým stylem vašeho domova. Zvažte, zda chcete, aby zábradlí bylo dominantním prvkem interiéru, nebo spíše decentním doplňkem. Nebojte se experimentovat s kombinací materiálů, tvarů i barev. Vyplatí se konzultovat návrh s profesionálním designérem, nebo zkušeným řemeslníkem.

4. Normy a předpisy platí i pro zábradlí 

Při výběru interiérového zábradlí na schodiště je klíčové nejen zohlednit estetické a funkční aspekty, ale také se ujistit, že výsledná konstrukce splňuje všechny relevantní normy a předpisy. Tyto normy se mohou lišit v závislosti na vaší lokalitě a typu budovy. Nicméně existují obecné směrnice, které je dobré mít na paměti.

  • Pevnost a stabilita: Zábradlí musí být navrženo a instalováno tak, aby odolalo určité minimální zátěži bez poškození nebo deformace. Normy mohou specifikovat testovací zatížení pro zábradlí a jeho komponenty.
  • Materiály: I když normy obecně nepředepisují, jaké materiály je možné použít, mohou stanovit určité požadavky na jejich odolnost.
  • Výška zábradlí: V mnoha jurisdikcích, včetně České republiky, jsou předepsány minimální výšky zábradlí, aby se zajistila adekvátní ochrana proti pádům. Obvykle se požaduje, aby zábradlí mělo minimální výšku 90 cm nad stupni schodiště. V některých případech, jako jsou schodiště v obytných domů, může být požadována vyšší výška.
  • Otevření mezi pruty: Normy často stanovují maximální povolené rozměry otevření mezi pruty zábradlí, aby se zabránilo riziku, že by malé děti mohly protáhnout hlavu nebo jinou část těla. Typicky, otevření by neměla překročit 10 cm.

5. V duchu udržitelnosti

Pokud je pro vás důležitá udržitelnost, vybírejte materiály, které jsou ekologicky šetrné a snadno recyklovatelné, jako je dřevo z certifikovaných zdrojů nebo recyklovaný kov.

Výběr interiérového zábradlí na schodiště vyžaduje pečlivé zvážení několika faktorů, od bezpečnosti a materiálu až po design a dodržení stavebních předpisů. Správným výběrem nejen zvýšíte bezpečnost svého domova, ale také přidáte na jeho estetické hodnotě. Nebojte se poradit s odborníky, kteří vám pomohou najít řešení šité na míru vašim potřebám.

© ATREON