Rozdíl mezi galvanickým a žárovým zinkováním

galvanicke-a-zarove-zinkovani

Galvanické a žárové zinkování jsou dvě základní metody používané k ochraně kovů před korozí. Obě metody využívají zinek jako ochranný prvek, ale liší se v procesu aplikace a vlastnostech, které poskytují. 

V tomto článku se podrobně podíváme na obě metody, jejich rozdíly, výhody a nevýhody, abychom vám pomohli s rozhodnutím, která metoda je pro konkrétní aplikaci nejvhodnější.

Co je to galvanické zinkování?

Galvanické zinkování, známé také jako elektrolytické zinkování, je proces, při kterém se na povrch kovu nanáší tenká vrstva zinku pomocí elektrolytického procesu. Kovový předmět se ponoří do roztoku obsahujícího zinkové ionty a následně se k němu přivede elektrický proud, který způsobí, že se zinkové ionty usazují na povrchu kovu, čímž vytváří ochrannou vrstvu.

Co je to žárové zinkování?

Žárové zinkování je proces, při kterém se kovové předměty ponořují do taveniny zinku při vysokých teplotách, obvykle kolem 450°C. Tato metoda vytváří velmi silnou vazbu mezi zinkem a kovem, což vede k vytvoření odolné vrstvy, která poskytuje vynikající ochranu proti korozi.

Nabídka pozink hutního materiálu

Hlavní rozdíly mezi galvanickým a žárovým zinkováním

  • Proces aplikace: Jak již bylo zmíněno, hlavní rozdíl mezi oběma metodami spočívá v procesu aplikace. Galvanické zinkování využívá elektrolytický proces v roztoku, zatímco žárové zinkování zahrnuje ponoření předmětu do taveniny zinku.
  • Tloušťka vrstvy: Žárové zinkování typicky vytváří tlustší vrstvy zinku, což poskytuje lepší ochranu v extrémních nebo agresivních prostředích. Galvanické zinkování naopak umožňuje přesnější kontrolu tloušťky vrstvy.
  • Vzhled: Galvanické zinkování poskytuje hladší a esteticky přitažlivější povrch. Žárové zinkování může zanechat hrubší texturu, která může být v některých aplikacích nežádoucí.
  • Odolnost: Vzhledem k větší tloušťce vrstvy poskytuje žárové zinkování obecně delší ochranu proti korozi, zejména v silně exponovaných podmínkách.

Výhody a nevýhody v kostce

Galvanické zinkování:

  • Lepší estetický vzhled, přesná kontrola tloušťky vrstvy, vhodné pro malé a složité předměty.
  • Méně odolné proti korozi v těžkých podmínkách, může vyžadovat další ochranné povrchy.

Žárové zinkování:

  • Poskytuje dlouhodobou ochranu proti korozi, vhodné pro velké a těžké předměty, nevyžaduje další vrstvy ochrany.
  • Méně estetický vzhled, hrubší povrch, obtížnější kontrola tloušťky vrstvy.

Nejčastějších aplikace pro obě metody zinkování

galvanicke-a-zarove-zinkovani-2

Žárové zinkování

  • Stavební konstrukce: Žárové zinkování se často používá pro ochranu velkých stavebních prvků, jako jsou ocelové nosníky, mostní konstrukce a opěrné sloupy, či pozink plechy, kde je důležitá dlouhodobá odolnost proti koroznímu poškození.
  • Venkovní nábytek a veřejné osvětlení: Pro venkovní použití, kde je materiál vystaven extrémním povětrnostním podmínkám, poskytuje žárové zinkování vynikající ochranu, což je ideální pro lampy, lavičky, zábradlí a další veřejné vybavení.
  • Oplocení a bezpečnostní bariéry: Žárové zinkování se používá pro ochranu ocelových plotů, bariér a bran, které vyžadují vysokou odolnost proti korozi, zvláště v agresivních nebo mořských prostředích.
  • Automobilový průmysl: Některé automobilové komponenty mohou být žárově zinkovány pro zvýšení jejich odolnosti proti korozi, zvláště ty, které jsou pravidelně vystaveny soli a vlhkosti.

Galvanické zinkování

  • Malé kovové součásti: Galvanické zinkování se často používá pro malé kovové díly, jako jsou šrouby, matice, závěsy a další kování, kde je důležitá estetika a přesná kontrola tloušťky povrchové vrstvy.
  • Automobilové komponenty: Mnoho součástí v automobilovém průmyslu, včetně klipů, pružin a dalších malých dílů, je galvanicky zinkováno pro ochranu proti koroznímu poškození při zachování přesných tolerancí.
  • Elektronika: V elektronickém průmyslu se galvanické zinkování používá pro ochranu konektorů, spojovacích prvků a dalších komponent, které vyžadují dobrou elektrickou vodivost a ochranu proti korozi.
  • Spotřební zboží: Různé domácí potřeby, zahradní nářadí a spotřební zboží, které vyžaduje estetický vzhled spolu s určitou mírou ochrany proti korozi.
  • Dekorativní aplikace: Pro dekorativní účely, kde je estetika klíčová, se galvanické zinkování používá pro různé umělecké a architektonické prvky, poskytující ochranu s možností dalšího povrchového zpracování, jako je barvení.

Výběr mezi galvanickým a žárovým zinkováním by měl být založen na specifických požadavcích projektu, včetně očekávané úrovně expozice korozivním prostředím, estetických preferencí, rozměrů a tvaru předmětu a rozpočtu. 

Zatímco galvanické zinkování může být preferováno pro menší předměty vyžadující estetický vzhled a přesnou tloušťku vrstvy, žárové zinkování je ideální volbou pro velké konstrukční prvky, které vyžadují maximální ochranu proti korozi.

 © ATREON

 

Nejprodávanější v kategorii pozink materiálů

Pozinkovaný plech 1,25x2,5 m, tloušťka 1,5 mm 1375,50 Kč Detail
Trubka pozinkovaná 5/4 780,86 Kč Detail
Závitová tyč pozinkovaná M20 - 4.8 115,04 Kč Detail