Jak správně pracovat s trapézovými plechy: Pokládání, řezání, šroubování

Trapézové plechy představují populární stavební materiál, který se díky své pevnosti, odolnosti a estetice používá v mnoha oblastech od střech až po fasády budov. Ať už se chystáte stavět novou kůlnu, garáž nebo se pustit do rekonstrukce střechy, důležité je vědět, jak s tímto materiálem správně pracovat. 

Nebojte se, s tímto průvodcem to zvládnete jako profesionál. Dozvíte se, jak správně řezat, šroubovat i pokládat trapézový plech.

Jak řezat trapézový plech

Trapézové plechy jsou oblíbeným a univerzálním materiálem používaným v různých stavebních aplikacích, od střech až po fasády. Aby byl tento materiál úspěšně využitý, je často nutné jej upravit na specifické rozměry, což zahrnuje řezání. 

Před zahájením řezání se ujistěte, že máte všechno potřebné vybavení a že pracovní prostor je bezpečný a vhodný pro práci. Budete potřebovat:

  • Bezpečnostní brýle a rukavice
  • Ochranný oděv
  • Elektrické plechové nůžky nebo brusku s kotoučem na kov
  • Měřící pásmo a křídu nebo fix na označení řezné linie

Postup

  • Značení řezné linie: Před samotným řezáním je důležité pečlivě odměřit a označit místo řezu. Použijte měřící pásmo pro přesné určení a označte linii křídou nebo fixem. Toto pomůže udržet řez rovný a na správném místě.
  • Výběr nástroje: Pro řezání trapézových plechů můžete použít buď elektrické plechové nůžky, nebo brusku s kotoučem na kov. Elektrické nůžky jsou vhodné pro tenčí plechy a umožňují přesné řezání, zatímco bruska je vhodnější pro silnější materiál.
  • Bezpečnost: Používejte ochranné brýle a rukavice, abyste se chránili před jiskrami a ostrými hranami materiálu.
  • Řezání: Sledujte označenou linii a postupujte pomalu a rovnoměrně. Ujistěte se, že plech je během řezání pevně a bezpečně uchycen, aby nedošlo k jeho posunu.
  • Opracování hran: Po dokončení řezu pravděpodobně zůstanou na hranách plechu ostré výstupky nebo nerovnosti. Tyto je nutné odstranit pomocí brusného papíru nebo pilníku, aby se předešlo riziku zranění.

Jak šroubovat trapézový plech

Ať už pracujete na projektu pokrývačském, stavbě fasády, nebo jiné konstrukci, kde je trapézový plech klíčovým materiálem, důležité je vědět, jak šrouby správně umístit a utáhnout. 

Předtím, než začnete s šroubováním, je důležité mít všechny potřebné materiály a nástroje:

  • Speciální šrouby pro trapézové plechy s těsnícími podložkami
  • Akumulátorový šroubovák, nebo vrtačku
  • Měřící pásmo a značkovač pro přesné určení míst šroubů

Postup

  • Výběr šroubů: Zásadní je použít šrouby určené speciálně pro trapézové plechy. Tyto šrouby mají obvykle těsnící podložky, které zabraňují průsakům vody a chrání před korozí.
  • Určení místa: Šrouby by měly být umístěny ve vrcholu trapézu, což je nejpevnější část plechu. To zamezí riziku deformace plechu a zajistí lepší uchycení.
  • Rovnoměrné rozložení: Dbejte na to, aby byly šrouby rozmístěny rovnoměrně podél trapézových plechů. Doporučuje se dodržet vzdálenost mezi šrouby dle doporučení výrobce, což obvykle bývá kolem 20 až 30 cm.
  • Šroubování: Při šroubování používejte akumulátorový šroubovák, nebo vrtačku nastavenou na správný moment, aby nedošlo k přetáčení šroubů. Šrouby by měly být utažené pevně, ale s citem, aby nedošlo k poškození těsnících podložek.

Jak položit trapézový plech

Pokládka trapézových plechů vyžaduje pečlivou přípravu a správnou techniku, aby bylo zajištěno jejich optimální využití a dlouhodobá funkčnost.

Před zahájením pokládky je nezbytné připravit podklad tak, aby byl pevný, rovný a čistý. V případě střech je důležité zajistit, že máte správně nainstalovanou a funkční hydroizolaci. Zkontrolujte také, zda máte všechny potřebné materiály a nástroje připravené po ruce.

Krok za krokem

  • Začněte na správném místě: Pokládku trapézových plechů vždy zahajte na nejnižším bodě střechy nebo stěny. To zajišťuje správný směr odvodnění.
  • Překrývání plechů: Plechy by měly být kladeny tak, aby se částečně překrývaly. Míra překrytí závisí na specifikacích výrobce a na sklonu střechy. Překrytí je klíčové pro zajištění odolnosti proti vodě.
  • Ujistěte se, že jsou plechy rovné: Důkladně zkontrolujte, že plechy jsou rovně a v souladu s plánovaným směrem kladení. Nesrovnalosti mohou vést k problémům s odvodněním nebo estetickým nedostatkům.
  • Upevnění plechů: K upevnění trapézových plechů použijte speciální šrouby se těsněním. Tyto šrouby jsou navrženy tak, aby zamezily průniku vody a zároveň zajistily pevné spojení plechu s podkladem. 

 

Dodržováním těchto kroků zajistíte, že vaše projektové práce s trapézovými plechy budou kvalitně a správně provedené, což přispěje k dlouhodobé odolnosti a estetické hodnotě vašeho stavebního projektu.

© ATREON

 

Nejprodávanější v kategorii trapézové plechy

Trapézový plech TR18/188 AlZn, tloušťka 0,63 mm, šířka 1128 mm, délka 4 m 1841,75 Kč Detail
Trapézový plech TR20/137,5 ZM Evolution, tloušťka 0,60 mm, šířka 1100 mm, délka 4 m 1522,50 Kč Detail
Trapézový plech TR40/160 ZM Evolution, tloušťka 0,60 mm, šířka 960 mm, délka 6 m 2588,92 Kč Detail