Perforované plechy: Výroba, výhody, využití

Perforované plechy jsou typem materiálu, který se vyznačuje přítomností pravidelně rozmístěných otvorů různých tvarů a velikostí. Tyto plechy se vyrábějí z různých druhů kovů, jako je ocel, nerezová ocel, hliník, měď, a další. Mají širokou škálu využití v průmyslu, stavebnictví, architektuře, i v designu.

V následujících odstavcích se blíže zaměříme na rozmanité metody výroby, které dokáží proměnit všední kovový plech v sofistikovaný materiál s takřka neomezeným spektrem využití. Perforované plechy jsou výsledkem inovativních výrobních procesů, jež jim propůjčují unikátní vlastnosti a činí z nich vyhledávaný artikl v řadě průmyslových odvětví. Dále na výhody a nejčastější použití perforovaných plechů.

Výroba perforovaných plechů

Perforované plechy jsou vyráběny několika různými metodami, které závisí na požadovaném vzoru, velikosti otvorů, typu materiálu a dalších specifikacích. Níže jsou uvedeny nejčastější metody výroby:

Mechanické perforování 

Jedná se o nejběžnější metodu výroby perforovaných plechů. Mechanické perforování bodové či válcové využívá stroje, které mají v sobě sadu razidel a matric. Tyto stroje razí otvory do plechu silou a vysokou rychlostí. 

  • Tento proces může být kontinuální a je možné vyrábět plechy s různými vzory a velikostmi otvorů, a to i v těch nejtvrdších materiálech.

Laserové řezání

Tato metoda využívá vysoký výkon laseru k vypalování nebo řezání otvorů do plechu. Laserové řezání umožňuje velmi přesné a čisté řezy a je ideální pro složité vzory nebo velmi malé otvory. Je to však dražší metoda ve srovnání s mechanickým perforováním. 

  • Umožní vytvářet otvory jakéhokoliv tvaru a velikosti s chirurgickou přesností, a to bez fyzického kontaktu s materiálem, což minimalizuje riziko deformace.

Vodní paprsek

Řezání vodním paprskem patří mezi další technologií, která umožňuje vytváření otvorů v plechu. Tato metoda používá vysokotlaký paprsek vody, případně smíchaný s abrazivním materiálem, k řezání materiálu. 

  • Je ideální možností pro materiály, které by mohly být poškozeny vysokými teplotami generovanými laserovým nebo plazmovým řezáním.

Plazmové řezání

Plazmové řezání je proces, který využívá plazmový oblouk k tavení materiálu v požadovaném bodě a plynu k odstranění roztaveného materiálu. 

  • Tato metoda je vhodná pro rychlé řezání tlustších materiálů, ale může mít problémy s přesností u velmi malých nebo složitých vzorů.

Chemické leptání

Chemické leptání je proces, kde se používají chemikálie k odstranění materiálu a vytvoření otvorů nebo vzorů. Tato metoda je vhodná pro velmi tenké materiály nebo materiály, které jsou citlivé na teplotu. 

  • Umožňuje vysokou úroveň detailů a je vhodná pro výrobu velmi přesných vzorů.

Každá z těchto metod má své specifické výhody a nevýhody a volba metody závisí na specifických požadavcích projektu, jako je typ materiálu, tloušťka plechu, velikost a tvar otvorů, a požadované množství.

Typy otvorů

Otvory mohou mít různé tvary - od klasických kruhů, přes ovály, čtverce a obdélníky, až po šestiúhelníky a další specifické tvary.

Například kruhové otvory jsou ideální pro filtrační systémy, zatímco šestiúhelníkové svoje uplatnění mohou najít v architektonických aplikacích pro jejich estetickou hodnotu a strukturální pevnost.

Perforované plechy mají široké využití v různých odvětvích

  • Architektura a stavebnictví – jako fasádní prvky, zábradlí, střešní krytiny, akustické panely, nebo dekorativní prvky.
  • Průmysl – ve filtraci, jako ochranné kryty strojů, ventilace, regálové systémy, a další.
  • Design interiérů – umožňují vytváření unikátních světelných efektů, používají se jako dekorativní prvky na stěnách, stropních podhledech nebo nábytku.
  • Zemědělství – kryty pro ventilaci ve sklenících, krmítka pro zvířata, atd.

 Výhody

  1. Flexibilita – díky různým tvarům a velikostem otvorů lze plechy přizpůsobit mnoha aplikacím.
  2. Estetika – nabízejí vizuálně atraktivní řešení pro architektonické a designové projekty.
  3. Funkčnost – umožňují průchod světla, vzduchu, a zároveň poskytují určitou míru soukromí.

 

Výběrem optimální metody výroby perforovaných plechů lze dosáhnout nejen požadovaných estetických a funkčních vlastností, ale také optimalizovat náklady a efektivitu produkce.

Perforované plechy jsou všestranným materiálem, který nachází uplatnění v široké škále odvětví. Díky své univerzálnosti a schopnosti přizpůsobit se různým aplikacím se staly nepostradatelným prvkem v architektuře a designu, kde slouží jako dekorativní a funkční elementy fasád, stropů či interiérových prvků. Ve strojírenství nacházejí perforované plechy využití jako součásti strojů, ochranné kryty či nosné konstrukce. Perforované plechy také představují adaptabilní řešení pro nejrůznější průmyslové i estetické účely, což z nich činí materiál s takřka neomezenými možnostmi využití.

© ATREON

 

Jaké perforované plechy u nás zakoupíte?

Nerezový plech děrovaný RV 1,5-2,5 - 1x2 m, tloušťka 1 mm 4362,08 Kč Detail
Nerezový plech děrovaný RV 6-9 - 1x2 m, tloušťka 1 mm 3026,1 Kč Detail
Nerezový plech děrovaný RV 10-15 - 1x2 m, tloušťka 2 mm 6231,60 Kč Detail